Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Η Ιστορία της γραφής

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ
Η ιστορία της Γραφής και του Βιβλίου άρχισε πριν από χιλιάδες χρόνια Πέτρα, πηλός, πάπυρος, περγαμηνή, χαρτί, στυλό, πένα, και πινέλο είναι τα εργαλεία της. Η σκέψη του ανθρώπου είναι η ψυχή της .
Ας ταξιδέψουμε πίσω στο χρόνο τότε που οι άνθρωποι ζούσαν στις σπηλιές. Οι βραχογραφίες δεν ήταν διακόσμηση .Ήταν μήνυμα .Κάτι ήθελαν να πουν ίσως να χτυπηθεί καλύτερα το ζώο στο κυνήγι…

Με εικόνες έγραφαν στη μακρινή Κίνα & στη Μεσοποταμία .Αυτή ήταν η εικονογραφική γραφή .

Με εικόνες και διάφορα άλλα σημάδια γράφανε οι Αιγύπτιοι . Αυτή ήταν η ιερογλυφική γραφή. Αυτή τη γραφή αποκρυπτογράφησε ο Σαμπολλιόν .

Τα ιερογλυφικά της Κρήτης, που τα βλέπουμε πάνω στον Δίσκο της Φαιστού .


Η Γραμμική Γραφή Α΄ είναι και αυτή άγνωστη .Αντίθετα η Γραμμική Γραφή Β΄ δεν έχει πια μυστικά .Την αποκρυπτογράφησε ο Μάικλ Βέντρις .

Τα χρόνια πέρασαν και οι εικόνες έγιναν σύμβολα που ήταν τρίγωνα σαν σφήνες .Γι’ αυτό η γραφή αυτή ονομάστηκε Σφηνοειδής .
Οι αρχαίοι Φοίνικες , έξυπνος λαός, έμποροι και ταξιδευτές έπρεπε να συνεννοούνται γρήγορα και σωστά . Σκέφτηκαν, λοιπόν, να γράφουν όχι με λέξεις αλλά και με γράμματα! Αυτή ήταν και η καταπληκτική εφεύρεση του ΑΛΦΑΒΗΤΟΥ !
Το αλφάβητο των Φοινίκων όμως είχε μόνο σύμφωνα έτσι προέκυψαν σίγουρα προβλήματα .
ΦΟΙΝΙΚΙΚΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ


Οι Έλληνες που ήταν κι αυτοί πολύ έξυπνοι, ταξιδευτές και ποιητές έκαναν το αλφάβητο των Φοινίκων πιο ωραίο ।Του πρόσθεσαν και φωνήεντα .

ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗ ΓΡΑΦΗ

Οι αρχαίοι λαοί έγραφαν σε διάφορα υλικά . Αρχικά χάραζαν την πέτρα και τον πηλό . Τα πρώτα βιβλία ήταν πήλινα .Κάθε σελίδα ήταν σωστή κεραμίδα!
Οι πρώτες γραφές άρχιζαν από δεξιά προς τα αριστερά ! Αργότερα άρχισαν να γράφουν μια γραμμή από τα δεξιά προς τα αριστερά και μια γραμμή προς τα δεξιά .

Οι Αιγύπτιοι έκοβαν καλάμια από τον Νείλο – που ονομάζονταν πάπυροι και φτιάχνανε κάτι σαν χαρτί, που το λέγανε κι αυτό πάπυρο !
Οι Έλληνες έγραφαν και σε μικρά κομμάτια πηλού που τα ονόμαζαν όστρακα .Σ’ αυτά έγραφαν τα ονόματα ανθρώπων που τους θεωρούσαν επικίνδυνους για τη δημοκρατία κι έπρεπε να τους διώξουν .

Τα παιδιά στο σχολείο είχαν ξύλινες πινακίδες αλειμμένες με κερί .Πάνω σ’ αυτές χάραζαν το μάθημά τους με τη μυτερή άκρη ενός ξύλου, που λεγόταν στύλος .
Αργότερα στην Πέργαμο έφτιαξαν από λεπτό δέρμα κατσικιού ή αρνιού την Περγαμηνή. Έγραφαν κι από τις δύο πλευρές, όποτε ήθελαν έξυναν τα γραμμένα και ξανάγραφαν .
Περγαμηνή

Στη μακρινή Κίνα ο Τσάι Λουν σοφίστηκε τον τρόπο να φτιάχνουν χαρτί από φύλλα & κουρέλια .Άμα ήθελα τα τύπωναν κιόλας !

Εφτά οχτώ αιώνες πριν εφεύρουν οι Ευρωπαίοι την Τυπογραφία , οι Κινέζοι την είχαν ήδη επινοήσει !

Οι Ευρωπαίοι δεν είχαν ιδέα για τις εφευρέσεις των Κινέζων και αντιγράφανε με το χέρι . Ώρες, μήνες, χρόνια για ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ .
Η δουλειά αυτή γινόταν στα μοναστήρια ή στα αυτοκρατορικά εργαστήρια κι επειδή ήταν πολύ βαρετή ζωγράφιζαν στην αρχή ή στο τέλος της σελίδας και του κεφαλαίου .

Απ’ έξω ντύνανε τα βιβλία με υπέροχα εξώφυλλα από δέρμα, βελούδο, χρυσό, ασήμι με λεπτά σκαλίσματα στα οποία έβαζαν διαμάντια, μαργαριτάρια ή φίλντιστ !

Έτσι τα βιβλία ήταν λίγα και πανάκριβα .Λίγοι τα είχαν κι ακόμα λιγότεροι ήξεραν να διαβάζουν .

Όμως υπήρχε η ανάγκη για πιο πολλά και πιο φτηνά βιβλία .Το 13ο αιώνα ο Γερμανός Γκούντενμπεργκ έφτιαξε μικρά γράμματα από μολύβι, έφτιαξε λέξεις, φράσεις, σελίδες .Από πάνω έβαλε χαρτί, το πίεσε με μια πρέσα και τα γράμματα τυπώθηκαν στο χαρτί .Ήταν η εφεύρεση της τυπογραφίας .
Το πρώτο βιβλίο που τυπώθηκε ήταν η Βίβλος .

Σήμερα συναντά κανείς βιβλία για όλα τα γούστα .



Γι' αυτό κι εσείς μην ξεχνάτε τη βιβλιοθήκη του σχολείου μας!!!!!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου